Friday, November 19, 2010

Aidiladha 1431

Salam Aidiladha buat semua..

Hari Raya Aidiladha kembali lagi, syukur kami masih dapat meraikannya. Namun, kali ini pertama dalam sejarah hidupku meraikan hari raya ini di rumah sendiri tanpa bersama orang tua ku. Kebiasaannya, setiap kali raya haji ini, memang giliran menyambutnya bersama ibu bapa ku. Cuma kali ini atas sebab yang tidak dapat dielakkan kami hanya beraya sendirian. Mertuaku juga tiada...ibu mertua telah kembali ke rahmatullah manakala bapa mertua pula 'balik ke bandar' beraya bersama ipar duaiku disana. Awalnya memang kami merancang untuk beraya bersama di bandar kerana rumah ibu bapaku tidak jauh dengan kediaman ipar duaiku tapi seperti ku katakan tadi, kami hanya merancang, Tuhan yang menentukan.

Aku memasak ala kadar sahaja. Cukup untuk merasakan hari ini adalah hari raya...rendang ayam (resepi ibu mertuaku) dan ketupat segera. Selepas solat raya kami ke rumah bapa mertua ku kerana ada 2 orang adik ipar bujang yang menjaga rumah. Setelah siap menyediakan juadah, aku ke rumah makcik suami ku yang ku panggil mak long yang terletak bersebelahan dengan rumah mertuaku. Terasa juga suasana hari raya, kemudian atas jemputan teman baikku, aku ke rumah ibunya di Telok Mas. Seronok rasanya, sambil makan ketupat dengan sambal udang pucuk tauhu kami berbual panjang. Lebih kurang jam 12.00 tgh kami pulang ke rumah kerana ada tetamu yang hendak datang. Tapi tunggu punya tunggu...tak muncul2.

Serba ringkas kami meyambut hari raya ini. Walau apapun kami tetap bersyukur...

Thursday, September 30, 2010

Anak-anakku

Baru-baru ini sekolah agama anakku mengadakan majlis sambutan hari raya. jadi, pelajar diminta memakai baju raya ke sekolah. Dua orang anakku pun sibuk bersiap dan sempat bergambar dengan gaya tersendiri.


An-Nur Tasnim


Muhammad Al-Akmal


Adik n Abang

Amboi!


Gambar ini diambil setelah Tasnim sampai di rumah dengan berita gembiranya. Dia mendapat tempat ke-4 untuk pakaian paling cantik. Pemenang tempat pertama hingga ke tiga semua lelaki. Ramai sungguh lelaki segak di sekolahnya. Sampai ke malam anak daraku ini asyik senyum aje. Mamanya pun sama...

Tuesday, September 14, 2010

10 Tahun Telah Berlalu

2 syawal (11 Sept 10), Bagan Datuk, Perak

Detik yang terlalu sukar ku lupakan. Semoga kakak ku bersama keluarganya ditempatkan bersama-sama orang-orang yang beriman. Al-Fatihah.

Friday, September 3, 2010

Rezeki Ramadhan Al Mubarak

Salam,
Alhamdulillah, memang benar bulan ini bulan rezeki. Bukan hanya rezeki duniawi tetapi juga rezeki untuk dibawa ke akhir nanti. Perniagaan hamperku, Alhamdulillah. Paling menyeronokkan syarikatku akhirnya menjadi pembekal secara rasmi kepada salah satu organisasi yang gah di negeri bersejarah ini. Syukur.

Banyak aktiviti yang aku lakukan... dan aku raya hidup lebih teratur dalam bulan Ramadhan ini. Rasa lebih tenang, lebih gembira walau pun segalanya serba sederhana sahaja. Harap ini situasi ini akan berterusan selepas Ramadhan.

Tuesday, August 17, 2010

BRILLIANT PARENT' SEMINAR

Salam semua

Bagi yang berminat untuk membantu diri dan anak-anak serta keluarga ke arah kecemerlangan akademik anak-anak sila hubungi kami ditalian seperi berikut :-

HP : 0196586867
Office : 06-2818005
email : suzaimahs@allied-consulting.com.my

Terima kasih

Sunday, August 8, 2010

Hamper Bingkisan Istimewa Ramadhan

Bingkisan Istimewa Ramadhan

Salam sejahtera,
Ramadhan bakal menjelma lagi. Bulan yang penuh barakah ini seharusnya dipenuhi dengan segala kebaikan. Disamping kita mengerjakan ibadah ini, apa kata hadiahkan Bingkisan Istimewa Ramadhan untuk insan-insan yang anda sayangi.

Untuk tempahan (hanya untuk Melaka sahaja) hubungi kami ditalian 019-6586867.
Kandungan:
Premium Gold Mango/Orange/Blackcurrant
Exotic Arabian Date
Cookie Lover(Biskut Badam Coklat)
Kek Pandan Lapis
Nuggets Assortment (Milk Chocolate with Almonds, Milk Chocolate With Buttercrunch, White Yoghurt Chocolate With Raisins)
*Produk akan ditukar sekiranya kehabisan stok
Harga:
RM100.00

SELAMAT BERPUASA.

Saturday, August 7, 2010

"Leisure Time" Babah

Kini masuk bulan kelima ibu mertua ku pulang ke rahmatullah. Nampaknya bapa mertuaku yang ku panggil babah semakin boleh menerima ketiadaan ibu mertuaku. Banyak masa terluangnya diisi dengan perkara-perkara yang pasti mengembirakan mak sekiranya dia masih ada. Pokok anggur yang ditanam oleh mak dijaga dengan baik dan kini telah mula berbuah. Begitu juga dengan mangga, pokok bunga, jambu dan lain-lain lagi. Babah juga telah mula menjaga kebunnya yang penuh dengan tanaman kesukaan mak. Hasilnya disedekah kepada jiran tetangga yang sebahagian besarnya adalah sedara maranya.

Banyak perkara yang babah lakukan adalah rutin mak ketika hayatnya. Riang hatiku melihat perkembangannya...cuma bila berada di dalam rumah..terasa sangat ketiadaannya....terutama melihat dapur dan tempat mak berehat selalu...didepan tv sambil menonton cerita2 dari seberang....

Al-Fatihah untuknya...

Wednesday, June 16, 2010

OVARIAN CYST

Salam...
Hari ini Rabu 16 Jun 2010 (5.00 pm). Pembedahan pembuangan ovarian cyst.

Ovarian cyst sebenarnya satu penyakit yang biasa bagi kebanyakan wanita. Pada peringkat awal kebanyakan wanita tak perasan pertumbuhannya...

Tapi aku mungkin bernasib baik... Allah gerakkan rasa hati seperti ada yang tidak kena. In fact, this is my second time. Firt time kena, masa 4 month pregnancy...masa pregnantkan An-Nur Tasnim..anak bongsu dan satu-satunya anak dara kami. Masa tu ada rasa kurang selesa dibahagian ari-ari. Satu hari sewaktu berbual dengan emak over the phone tetiba jatuh pengsan... bawak klinik..scan..nampak ada cyst...3cm. After 2 days, gi HM warded terus operation (hari yang sama). Bila dikeluarkan cyst...10cm. Cepatnyer membesar. Tapi time tu doktor kata mesti dikeluarkan cepat sebab pregnant..kalau lambat takut cyst pecah...ganggu organ lain termasuk rahim and baby...implikasinya boleh bawa maut. Alhamdulillah dengan izin Allah selamat.

After 8 years, sekali lagi aku kena. Memang doktor pernah bagitau, kemungkinan boleh kena lagi. Semua doktor yang aku jumpa kata, penyakit ini semulajadi badan dan doktor nasihatkan makan EPO supaya perjalanan sistem keperempuanan kita lancar. Cyst ni sel yang tak matang...maksudnya sel baru yang rosak. So bila sistem kita tak lancar sel yang rosak ni tersangkut la kat mana-mana..macam aku, dia tersangkut kat ovari..tempat yang sama masa 1st time kena dulu.

Sakit ni sebenarnya aku dah rasa lama...hampir 3 bulan aku sakit pada bahagian ari-ari dan pinggang. Mungkin aku lasak sangat. Banyak outstation dan macam2 lagi. Lagi pun aku ni dah banyak kali operation termasuk bersalin. Kemuncaknya bila aku demam seminggu yang teruk diikuti sakit perut yang teramat sangat..baru pi check..bila scan dengan jelasnya nampak cyst 7.2cm...hanya Tuhan sahaja yang tahu perasaan aku ketika itu...pas tu warded kat HM. Satu hari ajer. Doktor kata ok boleh tunggu lagi sebab tak berapa sakit...tapi tetap kena buat operation tak der pilihan lain. So 11 hb Jun next appointment. Aku pun siapkan beg pakaian lengkap macam orang nak bersalin...ingatkan kena operation...tup2 doktor kata operation theatre full paling cepat dalam 27 Julai baru boleh operation. So doktor pun booking tarikh 27hb admit, 28hb operation.... lagi sebulan lebih...Aku ingat ok la... tak der la kritikal kot...pas tu sempat plak buat pap smear...ni penting sangat untuk wanita...dan jangan lupa ambil vaksinnya sekali, kerana kanser servik pembunuh kedua wanita....Na'uzubillah.

Aku juga dinasihatkan jangan stress sebab ia boleh buat cyst lebih cepat membesar...
Esoknya 12 hb... dah mula sakit lebih sikit...kawan2 suruh check semula.Tapi aku tak buat apa. Macam boleh tahan dan rehat ajer kat rumah. Pas tu 3 hari aku sakit langsung tak leh jalan...sakit yang teramat sangat di bahagian pinggang dan ari2 sebelah kanan. Semua doktor yang check aku memang nampak cyst di ovari kanan accept kawan kembar aku kata nampak bengkak disebelah kiri dan Doktor metafizik (juga cuba alternatif) kata nampak ada cyst disebelah kiri tapi agak kecil dan satu lagi disebelah kanan yang besar!

Akhirnya, kawan2 baik ku yang aku panggil En Rizal dan Che Ju ajak Mansor (husband aku la tu) kuar malam tu. Rupa2nya dorang suruh pujuk aku gi hospital...so esoknya aku pun gi Hospital...Hospital Pantai...doktor scan cyst tu dah almost 11cm...di ovari kanan. Emergency...kritikal dan terus warded..dan operation petang tu jugak..masuk OT lebih kurang jam 5 petang....kuar jam 8.30 malam...Doktor kata dah jadi radang...Na'uzubillah...takut nak sebut.

Keputusanyan...rupanya cyst tu tumbuh di ovari kiri (ia terpusing kesebelah kanan...tu pasal bila scan semua nampak sebelah kanan) dan ovari pun rosak serta lebih besar daripada cyst...dan tiub fallopian pun rosak....semua doktor buang...So apa yang u all tengok gambar dan video..itu lah dia...sedihnya. Kandungan dalam cyst tu fat, rambut dan tulang. Doktor kata nasib baik itu kandungannya..kalau lain kemungkinan kanser. Alhamdulillah, Allah amat menyayangi hambanya ini. Peringatan kepada ku...Tapi nasib baik ada satu lagi ovari. Doktor suruh jaga baik2. Macam mana la agaknya nak jaga dengan baik....

Kini aku semakin baik...syukur kehadrat Ilahi...aku redha dan kupohon supaya kesihatanku bertambah baik dan dijauhkan segala penyakit. Takutnya aku menghadapinya....

Apapun terima kasih pada semua...tidak terucap dengan kata2...Semoga Allah membalas jasa kalian. Amin.


video

Sunday, June 6, 2010

Urus Wang Anda Dengan Bijak

Sejak akhir-akhir ini, kita disajikan di dada-dada akhbar bahawa ekonomi semakin baik, pertumbuhan ekonomi negara positif, ringgit kukuh dan macam-macam lagi. Namun yang memelikkan mengapa di saat ekonomi negara dikatakan sangat baik dan bertumbuh dengan pesat, timbul isu untuk mengurangkan subsidi minyak. Ini yang buat kita keliru....

Masyarakat plak ramai yang mengeluh. Rata-rata ramai yang mengalami masalah kewangan yang meruncing...perbelanjaan melebihi pendapatan. Puas pusingkan duit...tutup ni...terbukak plak kat sana...nak tutup kat sana...alamak tak cukup pulak. Barang dapur wajib beli...belanja anak..tak kan tak bagi...kereta kena tuang minyak jugak...tak kan nak pakai motor...anak-anak ramai nak hantar ke sekolah. Bil pun kemain banyak...tak bayar kang gelap plak rumah ni...tak kan nak mandi kat sungai...sungai yang ada pun kalau pi mandi alamat la kulit jadik kulit biawak.......tak ke haru biru...pening-pening....

Dalam keadaan gitu cuba tips kewangan ini :-

Bijak wang dan bijak berbelanja

Menggunakan satu template kewangan untuk mengawal aliran keluar masuk kewangan dan perbelanjaan secara berterusan. Cara ini dapat mengelakan dari kesilapan dalam imbangan pendapatan dan perbelanjaan. Oleh itu anda akan sentiasa tahu status kewangan anda.

Rancang dengan teliti.

Jika anda ingin membeli sesuatu barangan contohnya Peti Ais berharga RM2,000.00. Apa yang patut anda buat ialah menyimpan setiap bulan RM200.00 hingga cukup jumlah RM2000.00 baru beli. Tidaklah lama cuma 10 bulan sahaja. Tetapi jika anda berhutang anda terpaksa membayar ansuran setiap bulan + jumlah interest, disini anda akan rugi banyak wang. Disamping itu ia akan menambah urusan atau menyibukkan anda setiap bulan.

Tips penggunaan kredit kad

Sebenarnya anda hanya perlu ada satu Kredit Kad sahaja. Jika anda mempunyai dua atau tiga Kredit Kad sebenarnya anda telah buat silap. Oleh itu tutup dua lagi Kredit Kad tersebut sebelum masalah hutang anda jadi bertimbun. Kesilapan menggunakan kredit kad boleh menyebabkan anda menjadi bankrup, sebab interest bagi hutang tersebut sentiasa naik dan jika anda bayar sedikit sahaja kemungkinan anda hanya membayar jumlah interestnya sahaja, tidak termasuk hutang sebenar.

Cara yang selamat menggunakan kredit kad ialah dengan menggunakan satu kredit kad sahaja, bila digunakan anda perlu cepat-cepat bayar semula. Jika nilai kredit RM5000 Pastikan jumlah ini sentiasa penuh. Kalau anda berbelanja 4000 sekalipun pastikan anda dapat selesaikan sebelum tempoh sebulan atau dua bulan. Jika tidak mampu lebih baik jangan.
Anggaplah kredit kad sebagai kemudahan, nilai yang ada bukannya duit anda, ia hanya hutang. Jika silap langkah anda akan menanggung masalah.

Elakkan dari berhutang.

Gunakan template BijakBudget untuk menyelesaikan hutang yang sedia ada sedikit demi sedikit sehingga langsai semuanya. Elakan dari menambah hutang, kerana dengan berhutang anda sebenarnya mengundang masalah kepada diri anda sendiri. Jika gaji anda RM4000,00 tetapi setiap bulan anda terpaksa membayar hutang dimerata-rata tempat, gaji bersih selepas tolak hutang tinggal RM900.00 sahaja. Inilah sebenarnya kenapa ramai individu merasa kesesakan. Cuba anda bayangkan jika anda tidak punya hutang dan mendapat gaji penuh RM4000.00 tentulah anda merasa lapang.

Ada juga individu yang suka-suka buat personal loan. Jumlah yang dipohon RM10,000.00. Kemudian bayar balik secara ansuran + Interest 5.85% x 7 tahun, jumlah interestnya ialah RM4,112.00 Disini anda telah membuang duit sebanyak RM4,112.00 begitu sahaja. Oleh itu lebih baik anda menabung RM200.00 sebulan. Bila cukup RM5000.00 anda boleh berbelanja RM1000.00 pada bila-bila masa, dan bakinya masih ada RM4000.00 lagi. Kan best macam tu. Selepas berbelanja penuhkan semula tabung agar jadi RM5000.00

sumber : Bijak Wang


Tuesday, May 11, 2010

Generasi Baru

Salam semua,

Setelah lebih satu tahun aku berkecimpung dalam dunia latihan, banyak pengalaman yang ku perolehi. Pelbagai perkara ku pelajari...budaya masyarakat, bahasa, hubungan persahabatan, membentuk semula generasi bakal pemimpin masa depan, memahami tingkahlaku remaja dan pelbagai lagi.

Banyak tempat yang tidak pernah kukunjungi kini dapat kulawati. Tuaran, salah satu tempat yang amat indah pemandangannya. Bachok, walaupun ini kali pertama aku menjejakkan kaki di sini tetapi kemesraan masyarakatnya membuat hatiku berbunga gembira.

Bagi ku latihan yang kuberi kepada generasi muda ini bukan untuk mengajar tetapi lebih kepada perkongsian. Mereka dilatih dengan pelbagai kemahiran...kemahiran berbahasa Inggeris, kemahiran pengurusan projek, penyelesaian masalah, penampilan profesional dan lain-lain lagi. Kemahiran ini mungkin sukar untuk diperolehi semasa mereka berada di universiti. Inilah peluang untuk memantapkan personaliti dan kredibiliti mereka.

Satu kepuasan bagiku kiranya mereka dapat apa yang hendak kusampaikan. Seboleh mungkin aku cuba untuk menambahbaik personaliti mereka. Aku cuba berkongsi sebaik mungkin. Aku mengharapkan agar generasi ini mampu untuk menaikkan semula kehebatan peribumi. Itulah harapanku. Kepada semua peserta yang pernah ku latih...' good luck and all the best to all of you'. Semoga kalian mampu bersaing diluar sana....

Monday, April 12, 2010

Akhirnya....

Esok 27 Mac 2010 (hari lahir anak ku, Al-Akmal), aku akan ke Kedah jam 7.00 pagi selama seminggu. Kerisauan melanda jiwa ku...bagaimana babah (bapa mertuaku) nak ke hospital. "Su jangan risaukan babah, tahulah babah. Su buat training tu baik2.." Babah seolah faham apa yang bergolak dihatiku...Jam ditangan telah menunjukkan hampir 7.00 malam. Aku masih dihospital. Ketiadaan aku akan menyukarkan babah untuk ke hospital bagi menjaga ibu mertuaku yang sedang sakit. Jadual menghantarnya waktu pagi jam 6.45 pagi, tengahari dan petang setiap hari kecuali weekend, semuanya aku uruskan. Tapi dalam kesibukan ku menguruskan hal2 rumahtangga dan biz ku, masih ada ruang untuk membantu babah. Aku redha dan cuba membantu semampuku.

Baru setapak aku keluar dari Wad 1, dimana ibu mertuaku ditempatkan, seorang doktor datang lalu memaklumkan bahawa ibu mertua ku perlu dibawa segera ke Hospital KL kerana terdapat air berkumpul dikepalanya....Ya Allah, piluku mendengarnya...lalu aku bergegas balik bersama babah. Babah bersiap secepat mungkin untuk menemani ibu yang separa koma ke HKL menaiki ambulan. Jam 7.40 mlm aku tiba semula ke Hospital bersama mansor (suamiku), babah dan nazwan (adik iparku). Aku terus menuju ke katil ibu mertuaku. Ku renung wajahnya...ntah kenapa wajahnya mcm menunjukkan yang dia semakin baik....tidak berkerut seperti biasa seolah menahan kesakitan..."mak...jap lagi mak kena gi HKL..babah temankan. Mak jangan risau ye...mak ingat Allah ye.." kata ku kepada ibu mertuaku. Memang dia tidak boleh berkata2 tp malam itu aku tau dia nampak ku dengan jelas dan dengar apa yang kukatakan padanya. Aku nampak matanya mengikut pergerakanku. Tapi kenapa pandangannya sayu.....kupegang tangannya seolah tidak mahu melepaskan dia....

Lebih kurang jam 9.00 malam... mereka bergerak bersama seorang doktor dan seorang jururawat. Ku lihat sehingga ambulan hilang dalam pandanganku....

Jam 9.30 pagi (Sabtu) aku memulakan perjalanan ke Kedah bersama jiranku, Ila. Sepanjang perjalanan kami berbual. Pelbagai topik kami sentuh. Itulah kami. Kami sempat menjengok mak dan abah aku di Sg Buloh. Lepas sedikit rasa rinduku pada mereka. Jam 6.50 petang, akhirnya kami sampai di Harvard...Harvard Suasana Hotel... Training di sini ok..cuma tidak seperti sebelumnya... Walau bagaimanapun participant memang best. I luv u all. Mereka memang sporting dan nampak ada usaha untuk berubah. Syabas n good luck to Halal Food Co.

Tamat training hari kedua...aku terima panggilan daripada suamiku...mak tenat...aku panik seketika...perasaanku tak tentu arah. Apa harus ku lakukan...macam mana nak balik? Aku bingkas bangun lalu mengambil wuduk dan membaca surah Yassin. Lebih kurang jam 7.10 malam, mansor telefon aku...dalam sebak memberitahuku...mak dah tiada. Innalillah...mak pergi jua... Rakan2 trainer Ila dan Hj Syukri menemani aku sehingga ke Kuala Kangsar manakala En Rizal dan Mansor menuju ke utara mengambilku. Aku tiba di Melaka jam 3.30 pagi. Arwah mak telah ada di rumahnya. Aku terus menuju ke arahnya. Berdebar aku membuka kain yang menutupinya. Aku pasrah...mak..mak..mak... Wajahnya seperti wajah yang selalu ku lihat diwaktu dia sihat. Sedikit senyuman terukir dibibirnya. Aku tidak mampu menahan airmata.

Walaupun aku hanya menantunya, tapi aku diberi peluang memandikannya. Kuusap perlahan-lahan jasadnya. Mak....

Jam 11.00 pagi 30 Mac 2010, ibu mertuaku selamat dikebumikan. Terlalu banyak budi ibu mertuaku kepada ku. Tidak pernah ku jumpa insan sepertinya. Aku amat merinduinya. Belum sempat aku membalas budi baiknya. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atasnya dan menempatkannya dikalangan orang-orang yang beriman....Amin.

Tuesday, March 23, 2010

English Sure 'Boleh'

Bertemu kembali,

Aku ada berita baik untuk semua. Pada 15 dan 16 Mei 2010 ini, kami akan menganjurkanProgram 'English Sure Boleh', khas untuk pelajar Tingkatan 1 hingga 3. Program ini memang best! Ia bukanlah teknikal sangat tapi program yang boleh menghilangkan atau mengurangkan rasa takut, malu atau fobia pada Bahasa Inggeris dan dalam masa yang sama membangkitkan keyakinan bahawa Bahasa Inggeris itu amat mudah dipelajari. Pengisian amat mantap. Pelajar pasti seronok dan menyedari bahawa mempelajari Bahasa Inggeris itu tindaklah sesukar mana. Penceramahnya...pasti la kami pilih yang terbaik, yang mana memang amat berpengalaman dalam bidang ini. Jadi, kali ini program ini akan diadakan di Melaka. Negeri yang terindah seantero Malaya....

Tarikh tutup 7 Mei 2010. Penyertaan amat terhad. Jadi jangan lepaskan peluang, hubungi kami segera sekiranya rakan-rakan sekalian ada anak atau anak buah atau sepupu atau jiran atau sesiapa sahaja yang berminat.

Saturday, March 20, 2010

TUAN TANAH KEDAUNG

Salam,

Lama tak ketemu di arena ini.....

Alhamdulillah masih ada kesempatan...petang ni rasanya terlalu banyak perkara, pengalaman atau cerita yang nak dikongsikan bersama. Mana satu nak start dulu ye... Tiba-tiba teringat perjumpaan aku dengan kengkawan tempohari...Kengkawan ni, kengkawan yang amat special, apa tidak nyer susah senang bersama, tawa tangis bersama, buat lawak tak terhingga, waktu serius pun tak terkira.

Waktu ni kami tengah dok bincang..maklumlah kami ni Tuan Tanah Kedaung. Kami ni ada la membeli berbidang-bidang tanah. Masa baru beli excitednyer bukan kemain. Macam-macam nak buat, macam-macam nak tanam. At last tak buat apa2 sampai la tanah tu jadi hutan dara balik. Macam2 ada. Sebut nak pokok apa atau nak tengok haiwan apa semua ada. Ada yang melompat, bergayut dan tak kurang juga yang menyondol. Alamak ngerinya....

Apa-apa pun aku cukup bersyukur kerana menjadi salah seorang tuan tanah tu. Persahabatan kami juga semakin erat. Terima kasih Abg Man...penghulu kami....En Ju..pengerusi kami...Abg Mie penyeri kami...Kak ila n Abg Ali...pelengkap kami...Yalong partner yang baru dikenalkan...dan aku...aku apa yek....apa-apa la. Terima kasih...

Wednesday, February 24, 2010

3x3x3 to 4x4x4





Ini anakku yang sulung. Muhammad Al Amin, nama yang terpilih untuknya. Kami kahwin masa Tahun 2 di universiti. Hanya setelah tahun akhir barulah aku mengandungkan Al Amin....Al Amin lahir secara pembedahan dan dia mengalami komplikasi. Ada pendarahan di otaknya. Tapi syukurlah, minor sahaja. Tapi doktor kata perlu treatment yang berterusan, kalau tidak ada risiko..risiko pembesaran dan pertumbuhan fizikal dan mental. Na'uzubillahminzaliq. Syukurlah Al Amin dapat melepasi saat getir itu...

Kini, usianya mencecah 14 tahun. Alhamdullillah, tahap kesihatannya baik. Malah sekarang lebih besar daripada mama dan abahnya. Saiz baju pun dah sama. Cuma sekarang ni dia amat suka menyakatku...ni yang selalu buat aku geram! Biasalah mulut aku ni amat aktif, maklumlah dulu masa di sekolah selalu masuk pidato, syarahan, sajak, pantun dll. Jadi sekarang tak der peluang lagi so aku 'praktislah' kat rumah...

Salah satu minat Al Amin sejak Form 1 adalah bermain kiub. Mulanya 3x3x3. Success! Dia dapat menyusun semua warna serentak. Dan sekarang 4x4x4. Juga berjaya. Baru2 ni aku ada ternampak kiub 5x5x5. Kalau dia nampak pastinya kena pau la duit aku. Tapi biasa la..50 50. Apa pun aku amat bersyukur kepada Allah yang telah memberikan segala-galanya. Amin.

Tuesday, February 23, 2010

Baju Bunga



Salam,

Penampilan yang elegant! Ramai wanita sukakan gaya yang begitu. Nampak lebih berkejaya dan up to date. Tak kurang juga sukakan gaya yang simple. Malah tetap ramai juga yang sukakan gaya yang bersahaja. Gaya Bersahaja? Ada ker gaya bersahaja dalam berpakaian? Ada. Jawapannya...capai apa sahaja!

Ada wanita tidak hanya suka pada satu gaya...itu dinamakan suka bergaya-gaya! Apapun wanita memang suka bergaya kalau ada peluang! Itu lumrah.

Pagi ini, atas satu urusan saya ke J2. Selesai urusan, saya pun balik...banyak perkara yang perlu dilakukan. Semasa menuruni escalator ternampak kiosk yang dulunya saya juga ada memohon untuk berniaga disitu...tapi belum ada rezeki. Singgah kejap..saja tengok2..belek2..eh! Cantik baju ni...kainnyer pun sejuk ni...lagi2 musim panas ni, macam sesuai aje. Adik penjual tu pun kata cantik. Saiznyer pun ada.

ALAMAK...terbeli sudah!

Salam Bual Santai

Hai...salam perkenalan buat semua....

Hari ini entah macam mana...setelah balik dari melawat ibu mertua di Hospital Melaka jam 11 malam tadi...tiba-tiba terasa nak create blog baru. Ini blog yang ketiga....setelah 2 blog yang ada macam tak aktif....memang tak aktif pun!

Terasa banyak perkara ingin dikongsikan bersama....lebih-lebih lagi sejak meninggalkan kerja yang masuk 8 keluar 5...

Tapi tak pe, kita warming up dulu. Idea Bual Santai atau BS sekadar untuk berkongsi pengalaman, idea, isu semasa atau apa sahaja yang agak ringan dan santai. Kalau ada perkara berat pun...akan disantaikan juga....paling tidak boleh 'santaikan' minda yang terganggu...

Ok la..jumpa lagi nanti. SM