Wednesday, June 16, 2010

OVARIAN CYST

Salam...
Hari ini Rabu 16 Jun 2010 (5.00 pm). Pembedahan pembuangan ovarian cyst.

Ovarian cyst sebenarnya satu penyakit yang biasa bagi kebanyakan wanita. Pada peringkat awal kebanyakan wanita tak perasan pertumbuhannya...

Tapi aku mungkin bernasib baik... Allah gerakkan rasa hati seperti ada yang tidak kena. In fact, this is my second time. Firt time kena, masa 4 month pregnancy...masa pregnantkan An-Nur Tasnim..anak bongsu dan satu-satunya anak dara kami. Masa tu ada rasa kurang selesa dibahagian ari-ari. Satu hari sewaktu berbual dengan emak over the phone tetiba jatuh pengsan... bawak klinik..scan..nampak ada cyst...3cm. After 2 days, gi HM warded terus operation (hari yang sama). Bila dikeluarkan cyst...10cm. Cepatnyer membesar. Tapi time tu doktor kata mesti dikeluarkan cepat sebab pregnant..kalau lambat takut cyst pecah...ganggu organ lain termasuk rahim and baby...implikasinya boleh bawa maut. Alhamdulillah dengan izin Allah selamat.

After 8 years, sekali lagi aku kena. Memang doktor pernah bagitau, kemungkinan boleh kena lagi. Semua doktor yang aku jumpa kata, penyakit ini semulajadi badan dan doktor nasihatkan makan EPO supaya perjalanan sistem keperempuanan kita lancar. Cyst ni sel yang tak matang...maksudnya sel baru yang rosak. So bila sistem kita tak lancar sel yang rosak ni tersangkut la kat mana-mana..macam aku, dia tersangkut kat ovari..tempat yang sama masa 1st time kena dulu.

Sakit ni sebenarnya aku dah rasa lama...hampir 3 bulan aku sakit pada bahagian ari-ari dan pinggang. Mungkin aku lasak sangat. Banyak outstation dan macam2 lagi. Lagi pun aku ni dah banyak kali operation termasuk bersalin. Kemuncaknya bila aku demam seminggu yang teruk diikuti sakit perut yang teramat sangat..baru pi check..bila scan dengan jelasnya nampak cyst 7.2cm...hanya Tuhan sahaja yang tahu perasaan aku ketika itu...pas tu warded kat HM. Satu hari ajer. Doktor kata ok boleh tunggu lagi sebab tak berapa sakit...tapi tetap kena buat operation tak der pilihan lain. So 11 hb Jun next appointment. Aku pun siapkan beg pakaian lengkap macam orang nak bersalin...ingatkan kena operation...tup2 doktor kata operation theatre full paling cepat dalam 27 Julai baru boleh operation. So doktor pun booking tarikh 27hb admit, 28hb operation.... lagi sebulan lebih...Aku ingat ok la... tak der la kritikal kot...pas tu sempat plak buat pap smear...ni penting sangat untuk wanita...dan jangan lupa ambil vaksinnya sekali, kerana kanser servik pembunuh kedua wanita....Na'uzubillah.

Aku juga dinasihatkan jangan stress sebab ia boleh buat cyst lebih cepat membesar...
Esoknya 12 hb... dah mula sakit lebih sikit...kawan2 suruh check semula.Tapi aku tak buat apa. Macam boleh tahan dan rehat ajer kat rumah. Pas tu 3 hari aku sakit langsung tak leh jalan...sakit yang teramat sangat di bahagian pinggang dan ari2 sebelah kanan. Semua doktor yang check aku memang nampak cyst di ovari kanan accept kawan kembar aku kata nampak bengkak disebelah kiri dan Doktor metafizik (juga cuba alternatif) kata nampak ada cyst disebelah kiri tapi agak kecil dan satu lagi disebelah kanan yang besar!

Akhirnya, kawan2 baik ku yang aku panggil En Rizal dan Che Ju ajak Mansor (husband aku la tu) kuar malam tu. Rupa2nya dorang suruh pujuk aku gi hospital...so esoknya aku pun gi Hospital...Hospital Pantai...doktor scan cyst tu dah almost 11cm...di ovari kanan. Emergency...kritikal dan terus warded..dan operation petang tu jugak..masuk OT lebih kurang jam 5 petang....kuar jam 8.30 malam...Doktor kata dah jadi radang...Na'uzubillah...takut nak sebut.

Keputusanyan...rupanya cyst tu tumbuh di ovari kiri (ia terpusing kesebelah kanan...tu pasal bila scan semua nampak sebelah kanan) dan ovari pun rosak serta lebih besar daripada cyst...dan tiub fallopian pun rosak....semua doktor buang...So apa yang u all tengok gambar dan video..itu lah dia...sedihnya. Kandungan dalam cyst tu fat, rambut dan tulang. Doktor kata nasib baik itu kandungannya..kalau lain kemungkinan kanser. Alhamdulillah, Allah amat menyayangi hambanya ini. Peringatan kepada ku...Tapi nasib baik ada satu lagi ovari. Doktor suruh jaga baik2. Macam mana la agaknya nak jaga dengan baik....

Kini aku semakin baik...syukur kehadrat Ilahi...aku redha dan kupohon supaya kesihatanku bertambah baik dan dijauhkan segala penyakit. Takutnya aku menghadapinya....

Apapun terima kasih pada semua...tidak terucap dengan kata2...Semoga Allah membalas jasa kalian. Amin.


video