Sunday, June 6, 2010

Urus Wang Anda Dengan Bijak

Sejak akhir-akhir ini, kita disajikan di dada-dada akhbar bahawa ekonomi semakin baik, pertumbuhan ekonomi negara positif, ringgit kukuh dan macam-macam lagi. Namun yang memelikkan mengapa di saat ekonomi negara dikatakan sangat baik dan bertumbuh dengan pesat, timbul isu untuk mengurangkan subsidi minyak. Ini yang buat kita keliru....

Masyarakat plak ramai yang mengeluh. Rata-rata ramai yang mengalami masalah kewangan yang meruncing...perbelanjaan melebihi pendapatan. Puas pusingkan duit...tutup ni...terbukak plak kat sana...nak tutup kat sana...alamak tak cukup pulak. Barang dapur wajib beli...belanja anak..tak kan tak bagi...kereta kena tuang minyak jugak...tak kan nak pakai motor...anak-anak ramai nak hantar ke sekolah. Bil pun kemain banyak...tak bayar kang gelap plak rumah ni...tak kan nak mandi kat sungai...sungai yang ada pun kalau pi mandi alamat la kulit jadik kulit biawak.......tak ke haru biru...pening-pening....

Dalam keadaan gitu cuba tips kewangan ini :-

Bijak wang dan bijak berbelanja

Menggunakan satu template kewangan untuk mengawal aliran keluar masuk kewangan dan perbelanjaan secara berterusan. Cara ini dapat mengelakan dari kesilapan dalam imbangan pendapatan dan perbelanjaan. Oleh itu anda akan sentiasa tahu status kewangan anda.

Rancang dengan teliti.

Jika anda ingin membeli sesuatu barangan contohnya Peti Ais berharga RM2,000.00. Apa yang patut anda buat ialah menyimpan setiap bulan RM200.00 hingga cukup jumlah RM2000.00 baru beli. Tidaklah lama cuma 10 bulan sahaja. Tetapi jika anda berhutang anda terpaksa membayar ansuran setiap bulan + jumlah interest, disini anda akan rugi banyak wang. Disamping itu ia akan menambah urusan atau menyibukkan anda setiap bulan.

Tips penggunaan kredit kad

Sebenarnya anda hanya perlu ada satu Kredit Kad sahaja. Jika anda mempunyai dua atau tiga Kredit Kad sebenarnya anda telah buat silap. Oleh itu tutup dua lagi Kredit Kad tersebut sebelum masalah hutang anda jadi bertimbun. Kesilapan menggunakan kredit kad boleh menyebabkan anda menjadi bankrup, sebab interest bagi hutang tersebut sentiasa naik dan jika anda bayar sedikit sahaja kemungkinan anda hanya membayar jumlah interestnya sahaja, tidak termasuk hutang sebenar.

Cara yang selamat menggunakan kredit kad ialah dengan menggunakan satu kredit kad sahaja, bila digunakan anda perlu cepat-cepat bayar semula. Jika nilai kredit RM5000 Pastikan jumlah ini sentiasa penuh. Kalau anda berbelanja 4000 sekalipun pastikan anda dapat selesaikan sebelum tempoh sebulan atau dua bulan. Jika tidak mampu lebih baik jangan.
Anggaplah kredit kad sebagai kemudahan, nilai yang ada bukannya duit anda, ia hanya hutang. Jika silap langkah anda akan menanggung masalah.

Elakkan dari berhutang.

Gunakan template BijakBudget untuk menyelesaikan hutang yang sedia ada sedikit demi sedikit sehingga langsai semuanya. Elakan dari menambah hutang, kerana dengan berhutang anda sebenarnya mengundang masalah kepada diri anda sendiri. Jika gaji anda RM4000,00 tetapi setiap bulan anda terpaksa membayar hutang dimerata-rata tempat, gaji bersih selepas tolak hutang tinggal RM900.00 sahaja. Inilah sebenarnya kenapa ramai individu merasa kesesakan. Cuba anda bayangkan jika anda tidak punya hutang dan mendapat gaji penuh RM4000.00 tentulah anda merasa lapang.

Ada juga individu yang suka-suka buat personal loan. Jumlah yang dipohon RM10,000.00. Kemudian bayar balik secara ansuran + Interest 5.85% x 7 tahun, jumlah interestnya ialah RM4,112.00 Disini anda telah membuang duit sebanyak RM4,112.00 begitu sahaja. Oleh itu lebih baik anda menabung RM200.00 sebulan. Bila cukup RM5000.00 anda boleh berbelanja RM1000.00 pada bila-bila masa, dan bakinya masih ada RM4000.00 lagi. Kan best macam tu. Selepas berbelanja penuhkan semula tabung agar jadi RM5000.00

sumber : Bijak Wang